Hoe gebruik je ChatGPT als professional?
ChatGPT is een leuk speeltje. Code developers gebruiken het om hun code te controleren, content creators gebruiken het om teksten te genereren en marketeers gebruiken het om sentimenten van klanten te analyseren op grote schaal. Maar hoe kan de gewone ChatGPT-gebruiker de AI op een betere manier inzetten?
Hoe zoek je met ChatGPT?
In ons vorige artikel over ChatGPT hebben we al kort besproken hoe ChatGPT ontstaan en ontwikkeld is, maar in deel 2 van onze AI-serie gaan we dieper in op de zoekfunctie van Chat GPT.
Vector Search
ChatGPT heeft een gigantische voorraad aan kennis in haar databases. Voor een gewone zoekmachine is het vrijwel onmogelijk om deze informatie op een duidelijke manier te presenteren. Hoe zoekt ChatGPT haar informatie nu eigenlijk? Hoe is de AI in staat om alle informatie te bundelen?
Het antwoord is vector searching. Vector Search is een moeilijke term voor een geavanceerde techniek die wordt gebruikt om teksten te genereren. De teksten in de database waarover ChatGPT beschikt, worden omgezet in numerieke vectoren, waardoor de betekenis wordt vastgelegd. Deze vectoren kunnen worden gebruikt om gelijkwaardige of relevante stukken tekst te genereren.
Een herkenbaar voorbeeld van vector searching is het bekende ‘’Onze klanten zochten ook…’’ De webwinkel van Coolblue gebruikt deze functie bijvoorbeeld om vergelijkbare stofzuigers te tonen.
Stofzuigers zijn er in honderden vormen. Toch weet iedereen al vrij snel wat een stofzuiger is. Ons brein is in staat om ze apart te categoriseren. De verschillende merken, afmetingen en vormen doen er niet in toe. ChatGPT werkt op een vergelijkbare manier. Het herkent vergelijkbare teksten en gebruikt deze om nieuwe teksten te genereren.
Gebaseerd op je vraag en de context van het gesprek, veranderen de antwoorden van ChatGPT. Vector searching wordt door de AI gebruikt om betere prompts en resultaten te genereren.
Hoe gebruik je prompt engineering om tot betere resultaten te genereren?
ChatGPT is zonder finetuning al in staat om goede antwoorden te genereren, maar met een beetje extra input worden de antwoorden echt indrukwekkend. Maak dus gebruikt van parameters en prompt engineering technieken om je kwaliteit te verbeteren.
Temperature
Door gebruik te maken van de temperature setting van ChatGPT bepaal je hoe uniek en creatief het antwoord van ChatGPT mag zijn.
De temperatuur setting kun je instellen tussen 0 en 1.
Temperature: (0 tot 0,3) - gerichte antwoorden, samenhangend en beschermend effect.
Temperature: (0,3 tot 0,7) - Een redelijke balans tussen creativiteit en feiten.
Temperature: (0,7 tot 1) - Een hoge creativiteit, maar kan minder samenhangend zij.
Diversity_penalty
Diversity_penalty zorgt ervoor dat de gegenereerde tekst een bepaalde variëteit heeft. Het werkt doordat de AI een ‘’boete’’ krijgt op het geven van diverse uitvoer. De diversity setting kun je instellen tussen 0 en 2.
diversity_penalty: 0 - Geen straf toegepast; kan repetitieve zinnen bevatten.
diversity_penalty: 1 - Evenwichtige diversiteit en coherentie.
diversity_penalty: 2 - Hoge diversiteit, kan de coherentie beïnvloeden.
Max. tokens.
Max tokens bepalen de maximale lengte van de gegenereerde tekst. Door een limiet in te stellen, kun je bepalen hoeveel de AI zegt, en ervoor zorgen dat deze niet te lang antwoord geeft.
Prompt Formulering.
Duidelijkheid is key. Door je prompt zo helder, specifiek en goed gestructureerd mogelijk te formuleren, geef je de AI een stevige basis om mee te werken. Vermijd vage of dubbelzinnige instructies en wees duidelijk over je verwachtingen.
Vergelijkbaar antwoord.
Een krachtige techniek om betere prompts te creëren is door te vragen om vergelijkbare antwoorden. Vraag om alternatieven van je intiele prompt en je zult andere of betere output ontvangen.
Herformuleren.
Als je niet meteen tevreden bent met de antwoorden van AI, aarzel dan niet om de prompt te opnieuw te schrijven. Soms kan een kleine aanpassing een groot verschil maken in de output.
Context en Instructies
Het toevoegen van context en gedetailleerde instructies aan je prompt helpt ChatGPT om te begrijpen wat je zoekt. Als je bijvoorbeeld een stuk tekst wilt schrijven met een vrolijke toon, deel dan specifieke kenmerken van die toon in je instructies om beter resultaten te bereiken. Context is zeer belangrijk en zorgt voor een hogere kwaliteit van de prompt.
Feedback
De mogelijkheid om feedback te geven moet niet onderschat worden. Als de antwoorden niet aan je verwachtingen voldoen, geef dan specifieke feedback over wat ontbrak of juist was.
Geef feedback aan ChatGPT zoals je dit ook bij een mens zou doen. ‘’Ik vond het volgende: […] heel erg goed, maar het volgende: […] vond ik minder goed en wil ik graag dat je dit veranderd het volgende […].
Een voorbeeld van hoe je ChatGPT gebruikt in combinatie met parameters.
Meer weten?
Vind je het fijn om op de hoogte te blijven van de nieuwste kennis in het online domein of wil je graag eens met ons in gesprek voor ondersteuning? Neem gerust contact met ons op!