Is jouw website al WCAG-compliant?

Stel je voor dat je naar een website gaat, maar je kunt de tekst niet lezen of de knoppen niet zien. Dat klinkt frustrerend, toch? Dit is de realiteit voor veel mensen met een beperking. 20% Van de bevolking is geholpen door toegankelijke websites (Web Accessibility Award, 2020). Het is belangrijk dat websites digitaal toegankelijk zijn voor iedereen zodat je als organisatie niemand buitensluit.

De Europese Toegankelijkheidswet (EEA) treedt op 28 juni 2025 in werking en legt alle organisaties de wettelijke verplichting op om hun websites en digitale inhoud toegankelijk te maken voor iedereen, inclusief mensen met een beperking. Dit betekent dat jouw organisatie moet voldoen aan de richtlijnen van de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG).

Is jouw organisatie al klaar voor deze belangrijke verandering?

Om klaar te zijn voor digitale toegankelijkheid moet iedereen toegang hebben tot websites en apps, ook mensen voor wie dit niet vanzelfsprekend is. Denk hierbij aan mensen die moeite hebben met lezen, (kleuren)blind zijn of een fysieke of verstandelijke beperking hebben. Deze mensen moeten ook voorzien worden van informatie op digitale platformen. Eerst waren de WCAG-richtlijnen alleen verplicht voor overheden en semi-overheden, maar nu geldt dit voor alle organisaties; ook jouw organisatie! Zo wordt gegarandeerd dat geen enkele burger wordt uitgesloten van online diensten en informatie.

De Web Content Accessibility Guidelines zijn richtlijnen om de toegankelijkheid van websites te toetsen. Ze bieden een kader om de leesbaarheid te verbeteren en alternatieven voor visuele inhoud te bieden.

Volgens de WCAG-richtlijnen moet jouw website aan de volgende principes voldoen: bedienbaar, waarneembaar, begrijpelijk en robuust. Dit is opgedeeld in criteria op drie niveaus: A, AA en AAA. Vanaf 28 juni 2025 is de AA-status wettelijk verplicht volgens de nieuwe Europese Toegankelijkheidswet (EEA).

Bekijk ons artikel Digitale toegankelijkheid voor iedereen voor meer uitleg over de richtlijnen.

Frame 50

Wat betekent dit voor jouw organisatie?

Wanneer je niet voldoet aan de WCAG-richtlijnen loop je de kans dat je een deel van je doelgroep niet kan bereiken. Het niet naleven van de Europese toegankelijkheidswet kan ook juridische en financiƫle gevolgen hebben. Organisaties die niet voldoen aan de WCAG-richtlijnen riskeren mogelijk boetes en kunnen juridische stappen tegemoet zien. Bovendien kan een ontoegankelijke website leiden tot reputatieschade en het verlies van klanten.

 

De eerste stappen naar WCAG-proof

Met de deadline op komst is het belangrijk om nu actie te ondernemen. Het implementeren van WCAG-richtlijnen kan een complex proces zijn dat technische expertise en grondige evaluaties vereist.

Ben je benieuwd of jouw website voldoet aan de richtlijnen? Bij ons kun je terecht met al je vragen. Indien gewenst kunnen wij een verkennende of volledige WCAG-scan voor je online omgeving uitvoeren en geven je de nodige inzichten via een adviesrapport. Hierbij letten we op drie pijlers: techniek, design en content.

 

Onze diensten omvatten:

Toegankelijkheidsaudits: Grondige evaluaties van jouw website om te bepalen waar verbeteringen nodig zijn.

Consultancy: Advies op maat over hoe jij aan de WCAG-richtlijnen kunt voldoen.

Implementatie: Technische ondersteuning bij het doorvoeren van noodzakelijke wijzigingen.

Training en educatie: Workshops en trainingen voor jouw team om ervoor te zorgen dat zij begrijpen hoe zij toegankelijkheid kunnen handhaven.

 

Meer weten over hoe je de eerste stappen kunt zetten naar een toegankelijke online omgeving? Lees het stappenplan om te voldoen aan de WCAG en de nieuwe EU-wetgeving die ingaat op 1 juni 2025.

Download de guide

Onze UX/UI Designer Chiara Poulssen weet alles over de digitale transformatie naar een toegankelijke online omgeving. Wil je direct aan de slag of heb je eerst nog wat vragen? Neem dan contact op!

Chiarapoulssen
Chiara Poulssen
UX/UI Designer
+31 (0)43 604 90 71 c.poulssen@nexwork.nl
Wcag Visual